Senaste Sviber nyheter

Nyhetsarkivet

Nyheter

Uppdateringar till hemsidan

Vi har gjort en mindre uppdatering till Sviber hemsidan.

På sidan kontakta styrelsen har vi lagt till ett alternativ för Flytt/Ägarbyte, för att underlätta processen och gör det så enkelt möjligt att meddela oss samt Telia om det.

På andra sidan har vi också uppdaterat bli medlem sidan med lite mer aktuell information om hur det ska gå till samt inkopplingstillfällen / anmälningsdatumen.

Publicerad: fredag 09 oktober 2015

Telia Säker surf antivirus

Hej

Visste ni att i föreningens bredbandspaket ingår det en licens till Telias säker surf anti-virus programmet?

Säker surf programmet utvecklades av F-secure, en av de ledande anti-virus företag. Läs här hur man kommer igång med programmet. Prenumerationsnumret hittar man på Telias mina sidor, se guiden här.

Publicerad: fredag 09 oktober 2015

Artikel till kedumsbladet nr.2 2015

Den 27:e april hade vi årsmöte i fiberföreningen. Vi berättade för ett trettiotal medlemmar om året som gått och vad vi håller på med nu. En del frågor kom upp, bl.a om vi skulle kunna erbjuda autogiro till dom som önskar. Vi har kommit fram till att det skulle bli allt för dyrt och komplicerat för att hantera kanske högst hundra inbetalningar varje kvartal.

Den 9:e april byttes det vandaliserade kopplingsskåpet i Vedum ut mot en nedgrävd brunn. Avbrottet varade bara några timmar då dom svetsade alla stamfiber först.

Sedan var det någon vecka som några av de populäraste TV-kanalerna plötsligt byttes ut av Telia, för att förhandlingarna med ett TV-bolag hade brutit samman. Men eftersom båda parter är väldigt stora, så insåg man snabbt att det var mycket bättre att komma överens, så efter någon vecka så var det ju som vanligt igen.

Det som återstår att ta tag i nu är att få ordning på alla kartor. Kvänum energi har fått inmätningarna som gjordes med GPS, på ett USB-minne. Det har pågått ett digert arbete med att få in filerna i deras system. Vi ska lusläsa kartorna för att se att allting stämmer, och sedan skicka ut karta och markavtal till varje markägare som vi berör.

Om ni funderar på att nyansluta, eller aktivera framgrävd fiber, så hör av er till oss. Nästa omgång aktiveras / avaktiveras i september.

Kent Andersson

Publicerad: lördag 23 maj 2015

Telia fakturor

Vi har fått höra från några medlemmar att Telia har fakturerat dem för tjänster som ingår i vår kollektivavtal.

Kolla noggrant era fakturor från Telia. Följande tjänster ingår i vårt kollektivavtal:
- Telefon fast månadskostnad (dvs. inte inklusive samtalskostnad)
- TV paket lagom
- Bredband

Om ni faktureras av Telia för någon av dessa, kontakta deras kundservice.

Publicerad: söndag 12 april 2015

Planerat underhåll 9:e april

Det blir avbrott på bredbandet den 9/4 mellan 07.00 och 15.00 ca. för att byta skåpet som var skadat i Vedum.

Kvänum energi utför arbetet. De ska skarva de viktiga stamfibrerna först och tycker våra medlemmar kanske inte blir drabbade så länge.

Publicerad: måndag 30 mars 2015

Planerat underhåll 24-27 februari

Under 24:e till 27:e februari kommer det att vara ett tillfälligt avbrott i tjänsten för montering av UPS (avbrottsfri kraftförsörjning) i noderna, enl följande:

24/2 Kvänum, Tråvad, Öttum, Skarstad
25/2 Stora Leverne, Helås, Arentorp, Arentorp, Jung skola
26/2 Vedum, Källerstorp, Västerbitterna, Södra Lundby
27/2 Önum, Larv, Faleberg

Avbrottet beräknas ta 10min per skåp och utförs mellan kl 07.30-16.00

Publicerad: söndag 22 februari 2015

Artikel till kedumsbladet nr.1 2015

I skrivande stund ligger fibernätet nere i stora delar av området. Felsökning har pågått hela eftermiddagen, och nu har man hittat ett fullständigt vandaliserat kopplingsskåp. Nu tar det hela kvällen att svetsa ihop alla fiber i det. Sådant här går ju knappast att gardera sig mot, det hade varit lika lätt att vandalisera en strategisk telepåle på kopparnätet. Många av oss hade förmodligen med tiden haft alla apparater kopplade till ett allt mer sviktande kopparnät istället, om vi inte satsat på ett helt överlägset fibernät, som bör avlasta övriga nät, såväl luftburna som markbundna.
Det är alltid med samma nöje man lätt avfärdar varje telefonförsäljare som vill pracka på en med sina fantastiska erbjudanden om mobila bredband, parabolpaket, teleabonemang mm. Vi har redan allt det där digitalt, för endast 289 kr i månaden i nästan fem år till, -via 100/100mgbit fiber. Det är ingen som kan slå det.
Vår kassör får en enda stor räkning från telia var tredje månad på hela tjänsteabonemanget, som sen ska delas upp på varje medlem som är påkopplad. Han avdelar varje gång en anställd på sitt kontor, en dag på att kontrollera och fakturera ut ca 270 medlemar, en del via meil och en del via pappersbrev. Nu har detta strulat en del pga. en krachad hårddisk. En del gamla och nya uppgifter har blandats. Vi arbetar hårt på att se över våra rutiner, som det brukar heta.

För övrigt så har vi nu grävt och blåst fram fiber till två nya medlemar vid Heljeved, som tillsammans med några andra medlemar kopplas upp till telias tjänster nu i februari. Ett par andra kopplas ur pga. brand resp. flytt. Nästa möjlighet att koppla i eller ur är i september. Vi har ytterligare ett par för frågningar på nyanslutning.

Nyanslutningar blir i regel dubbelt så dyra, då det har bestämts gemensamt med de andra föreningarna hur vi ska ta betalt.

Kent Andersson

Publicerad: söndag 22 februari 2015

Driftstörningar

Idag har det skett ett större fel i nätverket som har gjort att vi är utan bredband.

Tekniker håller på kontrollera felet. Vi ska uppdatera hemsidan när vi har fått en uppskattad tid för när det kommer att vara åtgärdat.

Uppdatering 19:30: Anledningen till avbrottet har nu hittats. Ett helt vandaliserat kopplingsskåp i Vedum. Beräknas nu vara igång igen kl 21:00 ikväll.

Publicerad: onsdag 11 februari 2015